7 Haziran 2011 Salı

SOSYAL YARDIMLAR :

SOSYAL YARDIMLAR :
1) Aile Yardımı : 657 sayılı Devlet Memurları Yasasında belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde aile yardımı yapılır.
2) Çocuk Yardımı : 657 sayılı Devlet Memurları Yasasında belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde çocuk yardımı yapılır.

devam edecek...............

TAZMİNATLAR

TAZMİNATLAR :
1) Kasa Tazminatı : Veznedarlar, Satın almacılar, ambarcılar ve ihale işlerinde çalışan ve bu işleri fiilen yapan işçilere aylık maaşının % 15 oranında kasa tazminatı ödenir. olarak kasa tazminatı ödenir.
2) Bilgisayar Kullanım Tazminatı : Görevi gereği bilgisayar kullanan işçilere aylık net 50,00 YTL ödenir.
3) Öğrenim Tazminatı : Yükseköğrenim bitirdiğini belgeleyen işçilere aylık net 60,00 YTL öğrenim tazminatı ödenir.
4) İş Riski ve Kötü Koku Tazminatı : İşyeri kurulu tarafından belirlenecek olan işlerde çalışan işçilere aylıklarının % 15 oranında İş riski ve kötü koku tazminatı ödenir.
4) Vardiya tazminatı : Üçlü vardiye halinde çalışan işçilerin aylıklarının % 15’i 2’li vardiya halinde işçilere aylıklarının %12’si oranında vardiya tazminatı ödenir.

İŞ AKİTLERİNİN FESHİ VE BİLDİRİM ÖNELLERİ

İŞ AKİTLERİNİN FESHİ VE BİLDİRİM ÖNELLERİ :
İş akitleri tazminatlı olarak feshedilen işçilere aşağıdaki bildirim önelleri işverence uygulanır. Bildirim önelleri tutarı peşin olarak da ödenebilir.
ÇALIŞMA SÜRESİ İHBAR SÜRESİ
1 aydan 6 aya kadar ............................. 5 Hafta
6 aydan 18 aya kadar ........................... 7 Hafta
18 aydan 36 aya kadar ......................... 9 Hafta
36 aydan 48 aya kadar ....................... 12 Hafta
48 aydan fazla süreler için ..................17 Hafta
Yukarıdaki önellere uymayan taraf, belirtilen önellere ilişkin ücret tutarında tazminat öder

GENEL TATİL GÜNLERİ

GENEL TATİL GÜNLERİ
Aşağıda sayılan günler genel tatil günleridir.
1) Resmi Bayram Günleri :
a) 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
b) 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramıdır.
c) 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır. saat 13.00’den itibaren 1,5 gündür.
2) Dini Bayram Günleri :
a) Ramazan Bayramı; Arife günü saat 13.00’den itibaren 3,5 gündür.
b) Kurban Bayramı; Arife günü saat 13.00’den itibaren 4,5 gündür.
3) Yılbaşı Tatili;
1 Ocak günü Yılbaşı tatilidir.
4) 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele, Dayanışma Günüdür.
1 Mayıs’ta etkinliklere katılmak amacıyla işe gelmeyen işçi, ücretli izinli sayılır.
5) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür.
Etkinliklere katılmak amacıyla işe gelmeyen kadın işçiler, ücretli izinli sayılırlar.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işverenin isteği halinde işçiler çalışırlar, ancak dini bayramlarda ilk iki gün işçiler çalıştırılamazlar. Dini bayramların arife günü çalıştırılan işçiye toplam 2,5 yevmiye ödenir.
C) TATİL ÜCRETLERİ
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere tatil yevmiyesi dahil 2,5 yevmiye ödenir.

HAFTA TATİLİ

HAFTA TATİLİ :
Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günüdür. İşin niteliğinden kaynaklanan zorunluluk nedeniyle hafta tatili, haftanın diğer iki gününde de verilebilir. (Hafta sonu açık olan işyerlerinde çalışan işçilerin hafta tatilleri haftanın içinde de kullandırılabilir.)
Kendi hafta tatilinde çalıştırılan işçiye toplam 2 yevmiye tutarında ücret ödenir.

DİĞER ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

DİĞER ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER :
1) İşçinin evlenmesi halinde 5 işgünü,
2) İşçinin ana, baba, kardeş,eş ve çocuklarının ölümü halinde 5 işgünü, amca, dayı, hala, teyze, kayınvalide, kayınpeder gibi akrabalarının ölümü halinde 3 işgünü,
3) İşçinin eşinin doğum yapması halinde toplam 3 işgünü,
4) İşçinin kendisinin doğum yapması halinde, doğum öncesi yasal izin süresi verilir.
5) İşçinin çocuğunu evlendirmesi, sünnet ettirmesi halinde 2 işgünü,
6) İşçinin ikamet ettiği yada kendisinin veya eşinin veya ana ve babasının mülkiyetinde olan taşınmazların yangın, sel, deprem ve diğer doğal nedenlerle hasara uğraması durumunda hasarın derecesine göre en çok 5 işgünü ücretli mazeret izni verilir.
7) İşyerinden bir işçinin ölümü durumunda, cenaze hazırlıkları ve birtakım işlerin yürütülmesi için işverence, yeterli sayıda işçi görevlendirilir.
Yukarıdaki izinler, izin sebebi olan olayı kapsayacak şekilde verilir. Bu izinler istendiğinde olayın işçi tarafından belgelenmesi zorunludur. Belgelenmeyen olaylarda işçi özürsüz olarak işe gelmemiş sayılır.

YILLIK ÜCRETLİ İZİN

YILLIK ÜCRETLİ İZİN :
İşyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçinin yıllık ücretli izin hakkı vardır.
Yıllık ücretli izin;
Kıdemi 1-5 yıla kadar olanlara 24 işgünü,
Kıdemi 5-10 yıla kadar olanlara 26 işgünü,
Kıdemi10-15 yıla kadar olanlara 27 işgünü,
9
Kıdemi 15 yıl ve üzeri olanlara 29 işgünüdür.
a) Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin sürelerine rastlayan bu sözleşme ile belirlenmiş hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil ve Sosyal Güvenlik Kurumları ile anlaşmalı ve Özel Hastane raporuyla belirlenmiş istirahat günleri, izin süresinden sayılmaz.
b) Sözleşme kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri, İzin Kurulu tarafından düzenlenir.
c) Herhangi bir nedenle işinden ayrılan işçinin kendisine, ölümü halinde yasal mirasçılarına hak edip de kullanmadığı izninin ücreti ödenir.
d) İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan başka ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme, hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez.
e) Yıllık izinlerin bir bölümü 12 işgününden az olmamak koşulu ile parçalı olarak kullandırabilir. İşçilerin izne çıkış tarihleri en geç 30 gün önceden tespit edilerek duyurulur. Bu tarihler duyurulmamış ve izne çıkma gününde izin süresinin bölünmesine ihtiyaç duyulmuşsa bu durumda işçiye ayrıca 2 gün ücretli yol izni verilir.
f) Aylık ücreti, üyelere izne çıkmadan önce ödenir.

İŞYERİ KURULU

İŞYERİ KURULU :
İşyerinde işçilerin disiplin uygulamaları ile iş akitlerinin sona erdirilmesini karara bağlamak, işin verimliliği için gerekli düzenlemeleri yapmak, İzin Kurulu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulu olarak görev yapmak ve TİS’nin uygulama ve yorumundan kaynaklanan
uyuşmazlıkları görüşüp kotarmak üzere aşağıdaki koşullarla işyerinde bir İşyeri Kurulu oluşturulur.
A) Kuruluşu :
Kurul, işverenin saptayacağı iki temsilci, sendikanın birisi işyerinde çalışan sendika üyeleri arasından olmak üzere saptayacağı iki temsilci, ve tarafların karar verecekleri bağımsız bir üyeden oluşur. Kurulun başkanlığını işverenin belirlediği üyelerden birisi yapar. Taraflar yukarıdaki usul ile ikişer de yedek üye belirler. Asıl ve yedek üyeler sözleşmenin imzası tarihinden itibaren en geç bir ay içinde bildirilir.
B) Görev ve Yetkileri:
Kurul;
a) İş değerlendirmesi, işyerlerinin verimli çalışması, iş ve işyerlerinin planlanması, işçi sağlığı ve iş güvenliği, işgücünün eğitimi ve niteliklerinin geliştirilmesi için taraflarca kendisine getirilecek konularda görüş ve öneriler belirler.
b) Kurul, İzin Kurulu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulu görevini de yapar.
c) İşçilerin iş disiplini ile bağdaşmayan fiillerini Disiplin Kurulu sıfatı ile görüşerek suçlu bulduğu işçiye uygun göreceği cezayı verir. Disiplin Kurulu sıfatıyla tarafların şikayetlerini, şikayetlere ilişkin belgeleri inceler, işçinin savunmasını alır.
d) Sözleşmenin uygulanmasından doğan ve sendika yada işverence kurula getirilen uyuşmazlık konularını karara bağlar.
e) İş akitlerinin tazminatlı yada tazminatsız sona erdirilmesini karara bağlar.
C) Çalışma Yöntemi:
a) Kurul, tarafların talebi halinde toplanır. Toplantı istemi, toplantı isteyen tarafça kurul başkanına yazılı olarak yapılır. Kurul başkanı, istemden itibaren 10 gün içinde toplanmak üzere en geç 3 iş günü içerisinde haber vererek kurul üyelerini toplantıya çağırmak zorundadır. Kurul salt çoğunluk ile toplanır. Kurulun sekreteryası, ilk toplantısında belirleyeceği yöntem ve kişilerce yürütülür.
b) Kurul kararlarını oy çokluğu ile alır. İlk toplantıda karar alınamadığı taktirde, ikinci toplantı en geç 3 iş günü içerisinde yapılır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki sayılır. Ancak, iş akitlerinin tazminatlı ve tazminatsız feshinin karara bağlanmasına ilişkin toplantıda başkanın da bir oy hakkı vardır. Ve karar oy çokluğu ile alınır. Kararlar gerekçeli olarak yazılarak kurul üyelerince imzalanır ve ilgili işçi ile sendikaya ve işverene tebliğ edilir. Kurul kararlarının işverene tebliği ile yasada haklı fesih için öngörülen 6 işgünlük süre başlar ve kurul kararının işveren tarafından işleme konulması ile hukuki sonuçlarını doğurur.
c) Kurulun, (B) bendinin (d) fıkrası uyarınca alacağı kararlarda tarafların mutabakatı şarttır. Mutabakat sağlanmış konularda sorun çözümlenmiş sayılır. Mutabakat sağlanamayan konularda tarafların yargı yoluna başvurma hakları saklıdır.

6 Haziran 2011 Pazartesi

yıllık izin öneri

İşçi yıllık izinden iş ile ilgili yıllık izin süresi içerisinde çalıştırıldığı zaman.Yıllık izin gününü tekrar hakeder.En az 1 saat çalışsa dahi günlük yevmiyesinin 3 katı kendisine fazla çalışma ücreti olarak ödenir.

futbol