28 Ağustos 2011 Pazar

İZFAŞ’TA ANLAŞMA SAĞLANDI


İZFAŞ’TA ANLAŞMA SAĞLANDI




Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirket olan İZFAŞ arasında anlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmesi imzalandı.



Sendikamız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirket olan İZFAŞ arasında anlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Bilindiği gibi sendikamız ile İZFAŞ arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, bunun üzerine sendikamız 22 Ağustos’ta işyerinde grev başlatmış ve grevimiz İzmir 1. İş Mahkemesi tarafından 20 gün süre ile durdurulmuştu. Bu gelişmelerden sonra da sürdürülen görüşmelerde 26 Ağustos Cuma günü anlaşma sağlanarak İZFAŞ 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taraflar arasında imzalandı.

Konu ile ilgili olarak Sendikamız Genel Başkanı Metin Ebetürk yazılı bir açıklama yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ya yöneticilerimizin gerçekleştirdiği görüşmeler sonucu, Kocaoğlu’nun çözüm noktasında İZFAŞ yöneticilerine talimat vermesinin etkili olduğunu kaydeden Ebetürk, toplu iş sözleşmesi ile kazanılan hakları anlattı. Ebetürk, İZFAŞ yetkililerinin, sözleşme ile geriye dönük olarak kazanılmış hakların bir kısmının bayram öncesi deneceğini belirttiğini söyleyerek “Şüphe yok ki zor bir sürecin sonunda İZFAŞ 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır. Bununla birlikte İZFAŞ işçileri artık sendikalıdır ve işyerinin Anayasası olarak tabir edebileceğimiz bir toplu iş sözleşmesi ile çalışmaya devam edecektir. Bugünden itibaren İZFAŞ’ta yeni bir dönem başlamıştır. Her bir İZFAŞ çalışanının iş güvencesi ve hakları ile çalışma barışının korunduğu, işçi-işveren-sendika ilişkilerinin karşılıklı iyi niyet çerçevesinde sürdüğü bir çalışma ortamında İZFAŞ faaliyetlerine devam edecektir” dedi.


İzmir 1. İş Mahkemesinin verdiği grev durdurma kararını da değerlendiren Ebetürk, sendikamızın 26 Ağustos’ta mahkemeye başvurarak tedbir kararının kaldırılmasını istediğini hatırlattı. Anlaşma sağlandığı için davanın konusuz kalacağını ifade eden Ebetürk, mahkeme kararındaki hukuksuzluğun her şeye karşın takipçisi olacaklarını vurgulayarak “Mahkemenin Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 47. Maddesine dayanarak ancak yine bu maddede belirtilen koşullar dışında yeni bir gerekçe icat ederek aldığı bu karar, bizzat yasanın kendisine aykırı olduğu gibi, temel insan hakları ve Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri ile güvence altına alınmış grev hakkının özünü ihlal eder niteliktedir. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan bu keyfi ve hukuka aykırı grev durdurma kararının yaygınlaşmaması için sendikamız gerek ulusal gerek uluslararası ölçekte her türlü girişimde bulunacaktır.” dedi.

Sendikamız ile İZFAŞ arasında bağıtlanan sözleşme ile elde edilen kazanımlardan bazıları ise şöyle:

Taban Ücretler: 1. grubun taban ücreti net 738 TL, ikinci grubun taban ücreti net 830 TL.
Ücret Zammı: 2011 ve 2012 yıllarında her 6 ayda bir ücretlere ve ayrıca sosyal haklara enflasyon oranında zam.
İkramiye: Yılda 1 kez 30 gün tutarında ikramiye.
Kıdem Zammı: Her bir kıdem yılı için 2,5 TL kıdem zammı.
Yemek ve Yol Yardımı: Mevcut yemek yardımı uygulamasına devam edilmesi, yol yardımına 30 TL ilave edilerek, yol yardımının 188 TL olarak belirlenmesi.
Yakacak Yardımı: Ayda 40 TL yakacak yardımı.
Sosyal Yardımlar: İki bayramda 100’er TL bayram yardımı, 200 TL yıllık izin yardımı, yılda bir kere eğitimine devam eden çocuğu olanlara ilköğretim için 300, ortaöğrenim için 450, yükseköğrenim için 650 TL öğrenim yardımı, yılda 1 defa 150 TL tutarında giyim yardımı, 300 TL evlenme yardımı, 200 TL doğum yardımı, çalışanın iş kazası sonucu ölüm halinde 2000 TL, normal ölüm halinde 500 TL ölüm yardımı, çalışanın 1. Derece yakının ölümü halinde 150 TL ölüm yardımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder